b L o g dayA !
Owner Belog



->dayah jamil :)
->owner of this blue Blog
->blog ni semua tentang cerita aku. Suka, kecewa, ketawa, nangis, gembira, sedih, geram, marah. Aku tulis ikut apa hati aku cakap and apa hati aku rasa. Aku tak pandai nak luah ke manusia, jadi blog ni peneman setia aku untuk jadi tempat luahan perasaan aku.


Nagivation Tab

kisah hidup biodata find me!


Goal Hidup

My goal 10 years from now:
get my first class degree
dapat kerja lepas/b4 grade
buat bisnes ikan tilapia
kahwin before 27 old


Previous Entry


Scream Here


Credit Time

Template by : Ainna Zieyha
Basecodes by : Liyana Aina
Background : Ainna Zieyha
Stuffs by : Aina Hanani
Best view : Google Chrome only

Diskusi & eksplorasi keusahawanan siswa
Sunday, April 12 | Sunday, April 12, 2015 | 0 comments


Trifofipril - 3,4,5 april 2015

Salam
Kitorang punya Kelab keusahawan kolej (kusdo) buat event . Buat mcm lawatan keusahawanan gitu. Plan asal nak pegi usm dengan iks kecil-kecilan tapi ade masalah teknikal sikit terpaksa batalkan program ke usm dan hanya pergi ke iks ( industri kecil sederhana) sahaja. Then yg lainlain tu biasalah kalau dh jalan jauhjauh tkkan tkmau berjalan kann? Ehehe
Dari kdo kitorg gerak malam jumaat jam 11 malam. First dayy kitorg smpai ke penang kol 6pagi then terus ke homestay. Siap2 semua then terus bersiap ke iks yg pertama .


Company Mutiara Mangga Enterprise kat Balik Pulau. Iks ni jual jeruk . Mcm jeruk pak ali tu . Tapi apa yg kitorg nak , kitorg dngar dia punya perusahaan dari awal dia bukak company smpailah skrg , dia cerita memg lah bnyak halangan dia utk memulakan tapi bende tu akan membuahkan hasil akhirnya . Means tk rugi lah .. berusaha sehabis baik, jgn mengalah.





Then kitorg siggh sbentar jap ke restoren padang. Makanan dia jual mknan berlauk . nasi campur . Bnyak gila kot pilihan . Sedap n berbaloi.

Then kitorg smbung ke kilang Craff Batik kat Tanjung Bungah. Dia bagitau cara nk proses batik dari awal smpai lah akhir . Ade batik corak tngan n corak blok means yg dh tersedia coraknya. N batik ni dikira batik betul sekiranya duadua belah kain tu berwarna . Means sama dpn blakg kalau tk bukan batik namanyaaa , baru tahu wehhh . Ahahha  


Then kitorg terus je ke masjid terapung. Cantik masjid tu . Tgh2 laut , tapi time kitorg pergi laut tu pasang mati , jdi tkde deruan ombak gitu , tkde feel sngat. Tapi still cantik pemandgan dia . 









Petang tu weols lepak2 kat pantai batu feringgi sementara nk menunggu batu feringgi night market . Kat pantai ni bnyak mainan, kedaikedak pon bnyak. Ada jetski, ada bot, banana bot, then paking menarik gliding. Seronok tgok org main. Tapi nak main sndiri kurang minat , eheheh .  night market dia  bnyak pilihan , so kalau uols nk pergi situ utk cari barang bolehlah . Baju ke , cenderamata ke . Semua ada situ..

Paling  cntik suasana sunset diaa , menarik sangat ..

ni kalau siapa-siapa nak naik bot pon boleh 10 hengget sorang

sesama geng MT kusdi, lepaking makan angin sampai kenyang

gambar tak sedia, kah

wefieee

ni lah yang gliding - 60 ringgit seorang



Then after tu terus balik ke homestay sebab kitorg penat and driver bas pon penat, yerlah tk rehat lagi dari malam semalam 

Second day, weols go to bukit bendera . Seronok kot kat situ . Betullah bnyak papan tanda kt situ bagitau "you are never been to penang until you have been to penang hill" , train tu seronok naik .. thumb up , smpaisampai je kitorg terus makan abc . Sedap abc dia . Abc or ais kacang . Sama je 2 tu , then jenjalan pulak .. naik kereta kecik tu tktau lah apa namanya  dpt pemandu yg sporting . Semua dia cerita psl sejarah bukit bendera . Kt bukit bendera ada 65 buah banglo n pemandangan dia nice sngat . Suka. Kalaulah diberi peluang bermalam kt situ mesti seronok. Kankankan? Hahha . so layan lah gmbar syok sendiri ni , hahaha

PENANG HILL

naik keretapi yang cerun gilaaa

You've NEVER been to Penang unless you've been to PENANG HILL

peti surat lama sejak zaman penjajah lagi


tadi sorangsorang ni ramairamai pulak

buggiee

buggiee jarak dekat

wefie sikitt




Then jalan2 lah situ , pastu ada pulak nampak orang jepun main bola takraw dgn bebudak yg main kt situ .. menarik ..
tu je lahh , then kitorg nak balik cepat .. so terus lah bertolak ke ukm bangi. Sebelum tu tk feel lah ke penang kalau tk mkn nasi kandar, so singgah lah sbentar utk makan nasi kandar .. then terus bertolak balikk.








So, alhamdulillah selesai satu program kusdo lagi untuk sem ni walaupon bnyak halangan pada awalnya smpai nk cancel dh trip ni tapi we managed solved problem then smpai jugak ke sini. Event ni program untuk budakbudak first year, korang dh buat yg terbaik. Tahniah guys . Kita tunggu program tahun depan pulak okeyyy..
Sekian , byeee

*gambar ehsan google dan orang lain.