b L o g dayA !
Owner Belog



->dayah jamil :)
->owner of this blue Blog
->blog ni semua tentang cerita aku. Suka, kecewa, ketawa, nangis, gembira, sedih, geram, marah. Aku tulis ikut apa hati aku cakap and apa hati aku rasa. Aku tak pandai nak luah ke manusia, jadi blog ni peneman setia aku untuk jadi tempat luahan perasaan aku.


Nagivation Tab

kisah hidup biodata find me!


Goal Hidup

My goal 10 years from now:
get my first class degree
dapat kerja lepas/b4 grade
buat bisnes ikan tilapia
kahwin before 27 old


Previous Entry


Scream Here


Credit Time

Template by : Ainna Zieyha
Basecodes by : Liyana Aina
Background : Ainna Zieyha
Stuffs by : Aina Hanani
Best view : Google Chrome only

Seminar Keusahawanan Cesmed
Sunday, April 12 | Sunday, April 12, 2015 | 0 comments

Assalamualaikum :)

12 april 2015 . Today i'am going to seminar keusahawanan
Serius seminar ni menarik
Kalau bukan student ukm rege nak masuk RM 150 satu kepala kot
Tapi tgk jgk lah sapa penceramah dia .
Semua hebat hebat n semua dah ada nama sendiri dalam bidg keusahawanan
Bnyak jugak sebenarnya input aku dapat
rasa tak rugi pon kalau pergi
Antara input yang aku dapat :-

Penceramah pertama ialah Mejar Mohammad Qayyum. Beliau adalah penulis bagi buku tentang Ahmad Ammar dan penulis buku MH370. Antara input yg diberi, adalah ....
MESTI-Mentor,Elmu,System,Tindakan,Impian
then seterusnya cara cara nak berjaya yg pertama
Bina mindset, then berani, seterusnya mesti ada ilmu, ada kawan-kwn yg membantu dan paling terakhir adalah bergntung pd allah sahaja lagi mudahan diberi kemudahan.

Penceramah kedua Wawa Idris, perunding images and consultant. Antara perkara pokok yang dia sebut adalah FFS iaitu Face, Food, dan Style . Itulah sebenarnya perkara utama yang kita kene jaga tentang penampilan . Seterusnya ramai org gagal utk mencintai diri dia sendiri. Tanpa kepercayaan keyakinan tu takkan dtg bergolek , percayalah 😄 .
Satu lagi bende menarik yang dia bagi adalah SELFIE:
S-stop compare yourself with other
E-external perspective
L-list your awesome traits
F,I,E *seterusnya kalau nak tahu p sendiri ceramah dia 😅
Pesanan dia jadikanlah diri anda seperti diamond . Seperti yg kita tahu diamond ni susah nak dapat dia akan melalui tekanan haba n pressure yg kuat melalui letusan gunung berapi n crystilized jadi sebutir diamond. Kalau kita tengok Diamond ni makin jelas, makin terang maka nilai dia pon akan makin mahal macammana juga kita. Semakin jelas hala tuju semakin kita boleh berjaya dalam hidup 😊
Then dia ada bagitau jugak antara habit bagi org yg berstyle adalah:
Dlm almari tkda pkaian yg selesa sahaja means ada baju yang pelbagai dan keduanya bergaya/look mengikut oscassion.

Penceramah ketiga adalah Dato seri hj syed zainal abidin . Antara kata-kata yang mencuit hati aku first 'kita pilih apa yg kita minat bukannya apa yang kita tahu' dan keduanyaa 'Only be person that you want to be ' dan seterusnyaaa ....

Untuk sessi petang yang seterusnya aku dah surrender . Dah mengantuk then aku balik je lah , even tahu bende tu menarik tapi mlas lebih menguasai 😁😁

Apapun terima kasih diberi peluang mendengar dan berkongsi ilmu yang baik ni , thanks much