b L o g dayA !
Owner Belog



->dayah jamil :)
->owner of this blue Blog
->blog ni semua tentang cerita aku. Suka, kecewa, ketawa, nangis, gembira, sedih, geram, marah. Aku tulis ikut apa hati aku cakap and apa hati aku rasa. Aku tak pandai nak luah ke manusia, jadi blog ni peneman setia aku untuk jadi tempat luahan perasaan aku.


Nagivation Tab

kisah hidup biodata find me!


Goal Hidup

My goal 10 years from now:
get my first class degree
dapat kerja lepas/b4 grade
buat bisnes ikan tilapia
kahwin before 27 old


Previous Entry


Scream Here


Credit Time

Template by : Ainna Zieyha
Basecodes by : Liyana Aina
Background : Ainna Zieyha
Stuffs by : Aina Hanani
Best view : Google Chrome only

Melayu
Thursday, April 2 | Thursday, April 02, 2015 | 0 comments

Wahai Melayu...
Bangsa yang tidak kenal sejarah...!
pandanglah disini...
lihatlah disini...!
dengar dengan mata HATI mu...

apa yang terjadi padamu..?
tanya dirimu...!
siapa kamu...?
kamu berasal dari mana...?
manakah hilangnya sejarahmu..!
bagaimana sejarahmu boleh hilang..!!
siapa yang menghilangkan..!
bagaimana mereka menghilangkan...!
bahasa apa yang kamu gunakan..?
bagaimana tulisanmu dihilangkan...
apa yang menyebabkan kamu hilang identiti...
bagaimana identiti mereka boleh meresap dalam diri
mu....!

sebab kamu melupakan identiti bangsa mu dan
mengambil identiti penjajah kuffarlah
menyebabkan dirimu dijajah juga...

apa perjuangan bangsamu,
kamu tidak mengetahui...
apa yang diinginkan hati kamu tidak peduli...
apa yang agama tekanan kamu menjadi buta tuli...
kemana hilangnya semua itu...

tiada yang lebih menggembirakan dari
melihat saudaraku memahami apa
maksud tersirat dengan ucapan....

Takkan Melayu Hilang DiDunia

dalam upsm sendiri pun aku bnyak belajar tentang asal usul orang melayu.. jadi aku dah dengar macam-macam versi and sebagai orang melayu sendiri bodohlah  tak pandailah namanya kalau tk tahu nak menilai.. tapi as usual bende ni ikut masing-masing punya pemikiran...
jadi sebagai seorang bangsa melayu aku taknak bende ni berulang lagi dan langkah aku untuk share benda ni untuk peringatan korang jugak okay..
enjoy this video..!!

*utk pengetahuan UKM ni tertubuh adalah disebabkan kesedaran atuk moyang kita untuk membina sebuah universiti yang dapat membantu bangsa melayu. that why UKM menggunakan bahasa melayu sebagai bahasa ukm tu sendiri.